Mange ældre vil gerne røre sig mere til dagligt, men det kan være svært at komme i gang med det. Nogle har skavanker eller kroniske sygdomme, og andre har måske ikke været vant til at gå til idræt. I Odense er det muligt at få hjælp fra en motionsguide.
Janni har været guide i fire år, mens hun studerede idræt på SDU. Hun havde et ønske om at bruge sin uddannelse til at arbejde med at fremme sundhed, og det frivillige arbejde var en god mulighed for at få erfaring med det.
– Jeg har altid forestillet mig at skulle arbejde med sundhed og med mennesker. Jeg har læst idræt og sundhed og altid selv været fysisk aktiv, og derfor ved jeg hvor meget fysisk aktivitet kan betyde både i praktisk og teoretisk forstand, siger hun.
Mange motionsguider er studerende, men der er ingen særlige krav, og det er ikke nødvendigt at have erfaring med at undervise andre. De fleste opgaver handler om at gå ture og fysisk træning med øvelser med den, der bliver guidet, men det kan også være at hjælpe med at finde andre motionstilbud.
Til det første møde er der en koordinator med fra kommunen for at finde ud af, hvad der præcist er brug for. Derefter melder guiden sig til opgaver, der passer med geografien.
– De fleste af mine opgaver har drejet sig om gangbesværede ældre, som jeg har set en gang om ugen i cirka tre måneder. Jeg har også hjulpet en ældre mand med at starte til ældregymnastik. Jeg undersøgte mulighederne og fulgte med derned de første gange, og hjalp med tilmelding, så han kunne fortsætte på egen hånd, siger Janni.
Hun har oplevet, hvordan motionen kan betyde meget for dem, hun har været guide for, som en ældre kvinde der var blevet opereret i hoften.
– Hun var blevet utryg ved at bruge rollator og ved at gå ned ad en rampe på trappen fra hoveddøren til indkørslen ved huset. Med hende øvede jeg først at køre på rampen og at gå langsomt ned ad indkørslen. For hver gang gik vi lidt længere, og til sidst kunne hun gå rundt i kvarteret og selv begive sig ud på korte ture. Hun følte, hun havde fået noget frihed igen. Da vi startede, kunne hun ikke lide selv at gå ud, og havde også svært ved det, siger hun.
Janni har været glad for arbejdet som frivillig, hvor hun har lært meget om at skabe relationer og have forståelse for andre, som hun også kan bruge i sit arbejde i dag.
– De kan have gode og dårlige dage. Det kan være noget helt andet end det fysiske, der fylder. At arbejde med mennesker er uforudsigeligt. Personligt har det givet mig meget at møde andre mennesker, der kunne fortælle om deres erfaringer, og som også interesserede sig for mig, siger hun.
-Jeg har kun mødt mennesker, som har været tillidsfulde og taknemmelige, fordi jeg kommer. Det har været fantastisk at se, når de har lært, at de kan meget mere, end de troede de kunne.
Læs mere om hvordan du kan blive motionsguide her:
https://www.fynske-if.dk/bliv-motionsguide/
https://www.odense.dk/borger/aeldre-og-seniorer/aktivitetstilbud/motionsguide/bliv-motionsguide